Dobrovoľníci z KVH Beskydy objavili dva stratené vojenské cintoríny

02.11.2011 Stropkov

Veľkrop 2. novembra (TASR) - Tohtoročné aktivity členov Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy zamerané na záchranu známych, ako aj zabudnutých cintorínov z čias prvej svetovej vojny, sa dostali počas uplynulého víkendu do finále. Dobrovoľníci ukončili brigádnickú činnosť v sezóne 2011 úpravami najväčšieho slovenského cintorína z obdobia prvého vojnového konfliktu, ktorý je situovaný na východe Slovenska v obci Veľkrop, okres Stropkov. Ide o posledné miesto odpočinku vyše 10.700 padlých vojakov.
\"Počas tohto víkendu sme si naplánovali poslednú z brigád. Ak by som mal zhrnúť sezónu 2011, tak z hľadiska rôznorodosti našich aktivít ide o prelomový rok,\" uviedol pre TASR predseda KVH Beskydy Martin Drobňák s tým, že nejde iba o praktickú činnosť zameranú na obnovu viacerých cintorínov či spoluprácu s nadšencami vojnovej histórie spoza slovenských hraníc, ale aj o publikačnú činnosť. \"Začiatkom roka sme prezentovali tretí diel mement 1. svetovej vojny, čo je výsledok našej niekoľkoročnej výskumnej činnosti,\" poznamenal.
Desiatky členov KVH Beskydy začali v tomto roku svoju brigádnickú činnosť v apríli opravami vojnového cintorína v Hostoviciach v okrese Snina a vo Veľkrope sa venovali následne obnove známeho pietneho miesta takmer celé leto. V uplynulých mesiacoch odpracovali desiatky hodín aj na cintorínoch v Becherove a v Chmeľovej v okrese Bardejov.
\"V tomto roku sme uzavreli rekonštrukciu dvoch vojnových cintorínov, a to v Palote neďaleko Medzilaboriec a v obci Stebník v Bardejovskom okrese. S ich obnovou sme začali v roku 2009,\" doplnil Drobňák. Oba pietne miesta zrekonštruovali podľa historických podkladov a po kompletnej revitalizácii disponujú oplotením a krížmi. Nachádzajú sa tam zároveň vyznačené miesta hrobov, ako aj informačné a smerové tabule.
KVH objavil počas tohto roka aj dva stratené vojnové cintoríny, ktoré pohltil v uplynulých desaťročia les medzi Výravou a Valentovcami. \"V lesnom poraste sa nenachádzalo nič, čo by identifikovalo, že sú tu vojnové cintoríny, čiže žiaden kríž, iba pár kameňov po pamätníku. Po ich lokalizácii a vďaka podpore Karpatskej nadácie sme začali medzi nimi budovať náučný chodník,\" vysvetlil Drobňák s tým, že oba cintoríny sú dnes oplotené a v blízkej dobe na nich pribudnú kríže a informačné tabule. \"Na jar 2012 by sme radi vyznačili spomínaný náučný chodník, ktorý bude prvý svojho druhu na území Slovenska,\" podotkol predseda KVH Beskydy.
Ambíciou dobrovoľníkov z občianskeho združenia KVH Beskydy je pre budúci rok okrem dokončenia rozpracovaných a odštartovania nových projektov aj oprava vojnového cintorína v Zborove, kde plánujú zrekonštruovať zároveň úsek zákopovej línie, čím by vytvorili netradičné múzeum v prírode vybavené informačnými tabuľami. \"Predtým nás však čaká zimné obdobie, počas ktorého budeme opätovne bádať v archívoch, aby sme priniesli našim priaznivcom 4. diel mement 1. svetovej vojny, ktorý bude zameraný aj na zmapovanie lazaretných a zajateckých cintorínov v zázemí frontu,\" uzavrel Drobňák.
 

Vyberte región